Iszapvíztelenítési technológiák

Szinte valamennyi szennyvíztisztítási technológiában keletkezik olyan szilárd hulladék/másodnyersanyag, amely az eredeti szennyezőanyagot tartalmazza, és emiatt további kezelésre – ártalmatlanítás, hasznosítás stb. – szorul.

Nagy biztonsággal kijelenthető, hogy bármi is lesz ezeknek az anyagoknak – általában iszapnak nevezzük ezeket - a későbbi sorsa annak víztartalmát, ha más miatt nem is, de a szállítási költségek csökkentése miatt, csökkenteni kell. Ez történik az un. iszapvíztelenítési műveletek során, amelyek célja a víztartalom – egyúttal a tömeg – csökkentése. Ma már szinte kizárólag gépi műveletek ezek, a legelterjedtebb víztelenítő berendezések a következők:

- szalagszűrő prés,
- műanyagkamrás szűrőprés,
- centrifuga,
- csigás prés.

A szalagszűrő prések nagy számban terjedtek el a kommunális szennyvíztisztító telepeken. A folyamatos üzemmód, a viszonylag nagy kapacitás szinte kizárólagossá tette ezeket a gépeket, annak ellenére is, hogy magas a mosóvíz igényük, és a bonyolult szalagvezetések miatt gyakorlatilag folyamatos kezelői felügyeletet igényel az üzemeltetése.

Fokozatosan tört be erre a területre a centrifuga, aminek oka a magasa beruházási és szervízköltség. Ezeket ellensúlyozta a magasabb szárazanyag-tartalom és a nagy kapacitás.

Azoknál, a főleg ipari jellegű szennyvíziszapoknál, ahol különösen fontos a szárazanyagtartalom növelése – azaz a tömeg csökkentése – a veszélyes hulladékként történő ártalmatlanítás miatt, terjedt el a műanyagkamrás szűrőprések alkalmazása. Ilyenek például a galván-, festék-, gépipari iszapok. A jellemzően fém-hidroxid tartalmú iszapok esetében a műanyagkamrás szűrőpréssel érhető el a legmagasabb szárazanyagtartalom, akár 35-40 %! Ugyanakkor a berendezés szakaszos üzemű, a kapacitásának határt szab a kamratérfogat.

A közelmúlt fejlesztése a csigás iszapprés, amely alapvetően a kommunális piacon válthatja ki a szalagszűrőket és kisebb kapacitás igény esetén a centrifugákat. Üzemeltetése egyszerű, nincs zajterhelése és alacsonyak a szervízköltségek is.

Az alábbi táblázatban a fenti víztelenítő berendezések egyszerűsített összehasonlítása látható.

JELLEMZŐ CSIGÁS PRÉS CENTRIFUGA SZALAGSZŰRŐ PRÉS MŰANYAGKAMRÁS SZŰRŐPRÉS
víztelenítési hatásfok centrifugáéval azonos csigás préssel azonos 4-6 %-kal kisebb mint a csigás présé magas
fordulatszám 0,8 - 1,4 ford./perc 2.800 - 3.500 ford./perc nem jellemző nem jellemző
zajszint alacsony magas alacsony csak az iszapszivattyúé
kopóalkatrész-költség alacsony magas/dob és csiga kopás magas/szalag kopás alacsony
élettartam 15-20 év 10-15 év 10-15 év 15-20 év
szűrletvíz minőség átlagos tárcsabeállítástól függő átlagos lebegőanyag-mentes
polimer fogyasztás átlagos átlagos
öblítővíz-igény minimális minden induláskor és leálláskor folyamatosan magas nincs
üzemállapot elérése azonnal időigényes időigényes azonnal
napi karbantartási igény rövid minden induláskor és leálláskor állandó szalagtisztítási igény rövid

Az iszapvíztelenítése technológiák fenti – rövid – jellemzéséből, összehasonlításából az látszik, hogy nincs olyan, hogy „a legjobb” eljárás. Olyan van, hogy az adott feladatra mi az optimális! Ezt azonban egy részletes tervezési eljárás során kell kiválasztani.

Hatékony, költség-orientált megoldást keres környezetvédelmi problémája megoldására?

Hívjon minket!

+36 30 440 1992